Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Pravila o privatnosti Zubna Poliklinika Nika Zadar i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

Ortodoncija

Osmijeh je najljepše što možemo pokloniti drugoj osobi...
Mi kreiramo Vaš novi osmijeh bez obzira na dob. Ortodoncija 21. stoljeća nema ograničenja u ljepoti. Stoga Vam nudimo ortodontsku terapiju prilagođenu individualno svakom pacijentu, pri čemu nam je vodilja harmonični izgled lica i funkcionalan zagriz.

PRVI PREGLED

Ortodoncija je dio stomatologije koja je usredotočena ne samo na ravnanje zubi unutar zubnih lukova već i na rast i razvoj lica te orofacijalnih struktura. Stoga se prvi ortodontski pregled kod djece preporuča u dobi od 6 do 7 godine kada se daje prva procjena stanja zubi u njihovom odnosu prema licu našeg malog pacijenta. Ukoliko je potrebno, radi se i prva RTG-snimka zubi i čeljusti – ortopantomogram, na kojoj se vide zametci trajnih zubi te njihov nedostatak ili nepovoljan položaj. Tada se donosi odluka: ortodontska terapija odmah (rjeđe) ili se do daljnjeg prati rast i razvoj pacijenta: pravilna mijena mliječnih u trajne zube, formiranje zagriza te usmjereno nicanje. Redovitim kontrolama tijekom u dobi od 6 do 12 godine na vrijeme se može intervenirati i spriječiti kasnije vađenje zubi zbog nedostatka prostora, preusmjeriti rast donje čeljusti, zaustaviti ili potaknuti rast gornje čeljusti. Nakon 12. djetetove godine, naši mali pacijenti su najčešće spremni za kompletnu ortodontsku terapiju, što znači fiksni ortodontski aparat u gornjem i donjem zubnom luku.
A što ako ste zakasnili na preporučen prvi pregled i imate 20, 30 ili možda 60 i više godina???? Ne očajavajte! Za ortodonciju danas nema dobnih granica. Jedino ograničenje je broj preostalih zubi u zubnom luku (ukoliko je nažalost došlo do gubitka) i zdravlje Vašeg parodonta. Dođite na pregled i specijalist će Vam dati mišljenje i preporuku o terapiji. Dr. Kišić-Merlo je veliki dio svoga stručnog usavršavanja nakon specijalizacije posvetila upravo ortodonciji odraslih pacijenata.
Dijagnostički postupci u našoj poliklinici obuhvaćaju analizu modela zubnih lukova, analizu fotografija te ortopantomograma i LL-a.
Ortopantomogram
Profilna RTG snimka glave
D-gainer
 

MOBILNA ORTODONTSKA TERAPIJA

Mobilna ortodontska terapija je najčešće prvi dio terapije u djece, a kod odraslih pacijenata ima vrlo malo indikacija (npr. retencija).
Slobodna aktivna ploča se koristi za minimalne korekcije u širini zubnih lukova te pravilno usmjeravanje zubi tijekom razdoblja nicanja.
Twin blok koristimo kao prvu fazu ortodontske terapije pacijenata u dobi od 8 do12 godine, i to u slučaju anomalija klase II (premala donja čeljust u odnosu na gornju). Terapija traje od 18 do 36 mjeseci, a najbolje rezultate dobivamo ako se aparat nosi 24 sata dnevno te se skida jedino tijekom jela i čišćenja.
Retencijska pločica
Twinblok
Twinblok u ustima
 

FIKSNA ORTODONTSKA TERAPIJA

Fiksni ortodontski aparat je indiciran u pacijenata kod kojih su niknuli svi trajni zubi (ili većina) zaključno s prvim trajnim kutnjacima (šesticama), a idealno je da su prisutni i drugi molari. Najčešće je to u dobi od oko 12 godina, ali još jednom naglašavamo da za ortodonciju nema dobnih granica! Važno je napomenuti da suvremena fiksna ortodontska terapija podrazumijeva aparat u gornjoj i donjoj čeljusti zbog usklađivanja zagriza i širina zubnih lukova.
Dr. Sunčana Kišić-Merlo je među pionirima samoligirajuće tehnike na našim prostorima te od 2007. godine koristi samo samoligirajuće bravice. Preko 600 predivnih osmjeha stoji iza nas i krasi lica, i to ne samo Zadrana i Zadranki, već se možemo pohvaliti pacijentima iz cijele Europe.
Fiksni ortodontski aparat, Damon Q bravice
Razlika standardne bravice-Damon sistem
Damon sistem (samoligirajuće bravice) koji koristimo slijedi pravilo: blaga sila, veće terapijske mogućnosti i brža terapija, nego sa standardnim sistemima. Kod standardnih sistema je žica stisnuta unutar bravice te je potrebna jaka sila koja će savladati trenje unutar sistema, a zatim i dodatna za pomak zuba. Samoligirajuće bravice dozvoljavaju žici da slobodno „pluta“ unutar bravice te je potrebna sila manja od 30 gr za inicijalni pomak zuba. Naime, visokokvalitetni lukovi (žice) koje su dio tehnike vode zube lagano, ali kontinuirano u željeni položaj, a u formiranju novog zubnog luka sudjeluju mišići usnica, jezika i obraza te se aktivnim vođenjem terapije otvaraju prostori za distopične, retinirane ili rotirane zube. Vađenje zubi za dobivanje prostora nije potrebno niti kod većine najjačih kompresija. Plan terapije se usklađuje s cjelokupnim izgledom lica našeg pacijenta, gledajući dugoročno na rast i razvoj te promjene u fizionomiji lica tijekom godina. Širina osmjeha usklađuje se sa širinom lica, a vidljivost zubi s visinom usnice. S pravom možemo reći da je terapija pravi dizajn osmjeha pacijenta.
Poliklinika njeguje multidisciplinarni pristup terapiji te se u pojedinim slučajevima ortodontska terapija kombinira s kirurškom, implantološkom terapijom ili estetskim ljuskicama.
Clear bravice
Clear bravice
Clear bravice
 

RETENCIJSKA FAZA TERAPIJE

Nakon aktivne fiksne terapije slijedi retencijska faza koja za ortodontske pacijente traje dokle god imaju svoje zube u ustima. To znači da skidanjem aparata Vi ne prestajete biti naši pacijenti i time ne prestaje briga za Vaše oralno zdravlje. Svaki pacijent dobiva fiksni retainer u gornjem i donjem zubnom luku te mobilne retainere koji se u početku nose 24 sata, a potom se vrijeme nošenja postupno smanjuje ovisno o težini anomalije u početku terapije. Pacijenti dobivaju pismene i usmene upute vezano za razdoblje retencije.
Fiksni retainer
 

D-GAINER

D-gainer je segmentna fiksna ortodontska konstrukcija kojom se u mješovitoj denticiji (najčešće dob od 6 do 12 godina) otvaraju prostori za zube u nicanju. Konstrukcija se još zove i 4+2M (četiri sjekutića i dva molara) te uključuje bravice na navedenim zubima, žičani luk i aktivne elemente. Indikacije obuhvaćaju prerani gubitak prostora za trajne zube u tzv. CP-2 segmentu (očnjak i dva premolara), obrnuti prijeklop sjekutića, križni zagriz. Aktivnim vođenjem terapije se anomalija ispravlja u samom početku te je omogućen pravilan razvoj zubnih lukova. Trajnim zubima se omogućuje nesmetano nicanje i smanjuje se potreba za vađenjem zubi u kasnijoj dobi. Blage i kontinuirane sile su osnova ove terapije. Ukoliko je potrebno na D-gainer se nastavlja kompletna ortodontska terapija.
D-gainer

Primjeri

D-gainer prije-poslije
D-gainer u ustima, uključeni i mliječni zubi
Prije početka ortodontske terapije
Završena prva faza ortodontske terapije (trajanje 10 mjeseci)

PRIMJERI Ortodontske TERAPIJE

Križni zagriz, kompresija prije-poslije
Početak ortodontske terapije
Fiksni aparat u ustima
Kraj ortodontske terapije (trajanje 15 mjeseci)

Početak ortodontske terapije
Fiksni aparat u ustima
Kraj ortodontske terapije

Početak ortodontske terapije
Fiksni aparat u ustima
Kraj ortodontske terapije
 

LASERSKA MIKROKIRURGIJA

U našoj poliklinici koristimo NV Discus dental mikrolaser koji ima široki spektar djelovanja: endodoncija, gingivektomija, minimalno invazivna frenulektomia, terapija aftoznih ulceracija, implantološka kirurgija te kiretaža i dezinfekcija aktivnih parodontoloških lezija. Tkivo koje se tretira laserom nema edema, ne krvari i izuzetno brzo cijeli.
Laserska mikrokirurgija prije-poslije
Prije ortodontske terapije
Početak ortodontske terapije
Kraj ortodontske terapije (trajanje 12,5 mjeseci)

Nakon laserske mikrokirurgije u području gornjih prednjih zubi

Kontakt

Ante Kovačića 10
23000 Zadar, Hrvatska

+385 (0)23 337 765
+385 (0)98 662 392

info@poliklinika-nika.hr
www.poliklinika-nika.hr

Radno vrijeme

Ortodoncija

ponedjeljak, srijeda:
14:00 – 19:00
utorak, četvrtak, petak:
09:00 - 14:00

Kako do nas

Ante Kovačića 10
23000 Zadar, Hrvatska