Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori

Što je potrebno za prvi pregled?

Prije ugovaranja prvog pregleda potrebno je napraviti pregled kod svog primarnog stomatologa, sanrati karijesne i neadekvatno opskrbljene zube te slikati RTG snimku - ortopantomogram.

Da li postava aparata boli?

Ne. Aparat se lijepi bravicu po bravicu na Vaše zube, a nakon toga se postavlja žica koja je u početku izuzetno tanka i mekana. Kada aparat počne djelovati, moguća je početna nelagoda čija razina je individualna od pacijenta do pacijenta i prolazi kroz nekoliko dana. U slučaju jače nelagode, preporučljivo je popiti analgetik.

Kako se održava higijena sa fiksnim ortodontskim aparatom?

Jako je bitno da higijena bude temeljita i redovita. Prilikom postave aparata dobiti će te detaljne upute, kao i set za higijenu. Važno je redovito prati zube te koristiti tekućinu za ispiranje i zubni konac. U slučaju neadekvatne higijene možemo biti prisiljeni prekinuti terapiju prije kraja zbog opasnosti po samo dentalno zdravlje pacijenta. Svaki je pacijent odgovoran za svoje dentalno zdravlje!

Što smijem jesti?

Bravice na aparatiću su čvrsto zaljepljene za Vaše zube. Međutim, oprez je potreban. Bitno je ne odgrizati hranu (sendviče, jabuke, breskve i sl. ) nego hranu otkidati ili rezati na manje komade. Prilikom zagriza i odgrizanja vrši se jaki pritisak na bravice te se one mogu odlijepiti što produžuje terapiju. Treba izbjegavati tvrde zalogaje ( tvrde bombone, lješnjake..) i svakako izbjegavati gume za žvakanje. Pod utjecajem sila aparatića u kombinaciji sa konstantnom silom žvakanja koja se javlja kod žvakaćih guma zubi se mogu pomicati u neželjenom smjeru.

Što ako se unatoč oprezu bravica odlijepi?

Nazovite ordinaciju i dogovorite termin za lijepljenje.

Čemu služi silikon za zaštitu sluznice obraza?

Silikon služi da se smanji mogućnost nastanka ranica na sluznici obraza ili da se olakša cijeljnje postojećih ranica. Bravice nisu oštre nego su jednostavno nešto novo između zuba i sluznice usta i dok se ne navikne može se javiti početna nelagoda. Silikon se koristi tako da se otkine komadić veličine graška i njime se obloži bravica da se formira zaštitna barijera. Silikon je namijenjen za jednokratnu uporabu. Ponekad se tijekom terapije može se dogoditi da Vas bode žica. U tom slučaju obložite zadnju bravicu silikonom i javite se za termin.

Mogu li popravljati zube dok nosim fiksni ortodontski aparat?

Naravno. U slučaju da žičani luk smeta stomatologu, nazovite i dogovorite termin. Maknuti ćemo žicu isti dan kada trebate popraviti zub te je vratiti na mjesto čim se završi sanacija (isti ili slijedeći dan). Isto vrijedi za čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje.

Što ako propustim dogovoreni termin?

Javite se da vam dogovorimo novi termin. Za pravilan tijek terapije je bitno pridržavati se redoslijeda kontrola. Ako kontrole nisu redovite niti terapija ne napreduje. Svakako Vas molimo da nam se javite u slučaju nemogućnosti dolaska na dogovoreni termin (postava, kontrola, higijenski postupci...).

Što je retencijska faza terapije?

Nakon aktivne faze u ortodontskoj terapiji nastupa faza retencije. Nakon skidanja aparata stavlja se fiksni retainer - žičice na prednjim zubima gornjeg i donjeg zubnog luka koje nam osiguravaju da će zubi ostati tamo gdje su bili nakon završene ortodontske terapije. Uz fiksni retainer se nosi i mobilni prozirni ESSIX retainer. Prilikom skidanja dobivaju se detaljne upute o nošenju retainera i održavanju. U fazi retencije, nakon skidanja aparata, i dalje su potrebne redovite kontrole. Fiksni retainer je preporučljivo jednom do dva puta godišnje očistiti od kamenca što možete učiniti kod svoga doktora dentalne medicine. U slučaju da mobilni retainer pukne molimo javite se što prije i dogovorite svoj termin za otiske.

Karta