Rentencijska faza terapije

Fiksna ortodontska terapija

Rentencijska faza terapije

Čestitamo!!!

Napokon ste se riješili svoga ortodontskog aparata! Nadamo se da ste zadovoljni rezultatima jer iza Vas je razdoblje koje je nekada bilo teže nekada lakše, ali svakako je trebalo puno strpljenja. Rezultat uloženog truda je Vaš predivan osmijeh!

A što sada?

Nakon aktivne ortodontske terapije slijedi zadnji i vrlo važan dio koji se naziva retencijska faza terapije.

Zašto?

Tijekom ortodontskih pomaka resorbira se tanki sloj kosti oko zuba čija uloga je stabilizacija zuba u koštanom ležištu – alveoli. Nakon skidanja aparata kost se ponovno stvara i taj proces stabilizacije traje oko godinu dana. Stoga je jako važno ozbiljno shvatiti upute koje ste i usmeno dobili u ordinaciji prilikom predaje retencijske naprave.

Koliko i kako nositi svoj retainer?

Prvih 6 mjeseci pola dana i cijelu noć obavezno! Skida se prilikom jela i za dnevno čišćenje. Nakon prve kontrole nošenje se postupno smanjuje za nekoliko sati dnevno (ili kako se dogovori na kontroli) dok se postupno ne dođe na nošenje samo noću. Drugu godinu od skidanja aparata retainer se nosi svaku noć i nakon toga svaku drugu noć do daljnjega. Prestaje potreba za redovnim kontrolama. Ipak savjetujemo posjete ordinaciji jednom godišnje kako bi stručno oko provjerilo stanje vašeg „retainera“ i kako bi se na vrijeme mogli uočiti poneki neželjeni pomaci.

Važno

Dokle god retainer lijepo leži na zubima nema opasnosti da će se zubi početi ponovno kriviti. Zato ako Vam savjetujemo da ga nakon druge godine od skidanja nosite barem jednom tjedno - to je za Vaše dobro! Navedeno je posebno važno za pacijente u rastu i razvoju te kod parodontološki kompromitiranih pacijente.

Higijena

Retainer se čisti četkicom za zube i hladnom tekućom vodom. Kada nije u ustima neka bude osušen i u kutijici koju dobijete zajedno sa retainerom. Važno je da čisti retainer ide u čista usta. Povremeno se može osvježiti tabletama za čišćenje zubnih proteza.

Karta