Fiksna ortodontska terapija

Fiksna ortodontska terapija

Fiksni ortodontski aparat je indiciran u pacijenata kod kojih su niknuli svi trajni zubi (ili većina) zaključno s prvim trajnim kutnjacima (šesticama), a idealno je da su prisutni i drugi trajni kutnjaci. Najčešće je to u dobi od oko 13 godina, ali još jednom naglašavamo da za ortodonciju nema dobnih granica! Važno je napomenuti da suvremena fiksna ortodontska terapija podrazumijeva aparat u gornjoj i donjoj čeljusti zbog usklađivanja zagriza i širina zubnih lukova.

Dr. Sunčana Kišić-Merlo je među pionirima samoligirajuće tehnike na našim prostorima te od 2007. godine koristi isključivo samoligirajuće bravice (Damon sistem, Ormco). Preko 1000 predivnih osmijeha stoji iza nas i krasi lica, i to ne samo Zadrana i Zadranki, već se možemo pohvaliti pacijentima iz cijele Europe.

Damon sistem (samoligirajuće bravice) koji koristimo slijedi pravilo: blaga sila, veće terapijske mogućnosti i brža terapija, nego sa standardnim sistemima. Kod standardnih sistema je žica stisnuta unutar bravice te je potrebna jaka sila koja će savladati trenje unutar sistema, a zatim i dodatna za pomak zuba. Samoligirajuće bravice dozvoljavaju žici da slobodno „pluta“ unutar bravice te je potrebna sila manja od 30 gr za inicijalni pomak zuba. Naime, visokokvalitetni lukovi (žice) koje su dio tehnike vode zube lagano, ali kontinuirano u željeni položaj, a u formiranju novog zubnog luka sudjeluju mišići usnica, jezika i obraza te se aktivnim vođenjem terapije otvaraju prostori za distopične, retinirane ili rotirane zube. Vađenje zubi za dobivanje prostora nije potrebno niti kod većine najjačih kompresija. Plan terapije se usklađuje s cjelokupnim izgledom lica našeg pacijenta, gledajući dugoročno na rast i razvoj te promjene u fizionomiji lica tijekom godina. Širina osmijeha usklađuje se sa širinom lica, a vidljivost zubi s visinom usnice. S pravom možemo reći da je terapija pravi dizajn osmijeha pacijenta.

Poliklinika njeguje multidisciplinarni pristup terapiji te se u pojedinim slučajevima ortodontska terapija kombinira s kirurškom, implantološkom terapijom ili estetskim ljuskicama.

Karta