Prvi pregled, kada?

Prvi pregled, kada?

Ortodoncija je specijalistički dio dentalne medicine te se bavi proučavanjem rasta i razvoja dentofacijalnog kompleksa. Uključuje dijagnostiku, preventivu i interceptivu te liječenje svih oblika poremećaja i nesklada zubi unutar zubnih lukova.

Prvi ortodontski pregled kod djece se preporuča u dobi od 6 do 7 godine kada se daje prva procjena stanja zubi u njihovom odnosu prema licu našeg malog pacijenta. Tada se snima i prva RTG-snimka zubi i čeljusti – ortopantomogram, na kojoj se vide zametci trajnih zubi te njihov nedostatak, višak ili nepovoljan položaj. Tada se donosi odluka: ortodontska terapija odmah (rjeđe) ili se do daljnjeg prati rast i razvoj pacijenta - pravilna mijena mliječnih u trajne zube, formiranje zagriza te usmjereno nicanje. Redovitim kontrolama od 6.-te do 12.-te godine na vrijeme se može intervenirati i spriječiti kasnije vađenje zubi zbog nedostatka prostora, preusmjeriti rast donje čeljusti, zaustaviti ili potaknuti rast gornje čeljusti. Idealno vrijeme za ortodontsku terapiju je oko 12. te godine i tada su naši dragi pacijenti najčešće spremni za kompletnu ortodontsku terapiju, što znači fiksni ortodontski aparat u gornjem i donjem zubnom luku.

A što ako ste zakasnili na preporučen prvi pregled i imate 20, 30 ili možda 60 i više godina???? Ne očajavajte! Za ortodonciju danas nema dobnih granica. Jedino ograničenje je broj preostalih zubi u zubnom luku (ukoliko je nažalost došlo do gubitka) i zdravlje Vašeg parodonta. Dođite na pregled i specijalist će Vam dati mišljenje i preporuku o terapiji. Dr. Kišić-Merlo je veliki dio svoga stručnog usavršavanja nakon specijalizacije posvetila upravo ortodonciji odraslih pacijenata.

Dijagnostički postupci u suvremenoj ortodonciji obuhvaćaju analizu modela zubnih lukova, analizu fotografija te ortopantomograma, laterolateralne RTG snimke i prema potrebi CBCT-a (cone beam computed tomography).

Karta